Projekt mjeseca

Zvučno onečišćenje

Ovaj nacionalni eTwinning projekt okupio je više od 90 partnera, djelatnika hrvatskih osnovnih i srednjih škola. Autorice i koordinatorice projekta su učiteljice u dvije zagrebačke osnovne škole: Danijela Takač iz OŠ Pantovčak i Sandra Ivković iz OŠ Vjenceslava Novaka.

Projekt je bio zamišljen kao mali znanstveni rad i trajao je 9 mjeseci. Učenici su primjenom projektne nastave "postali" znanstvenici i inženjeri te učili razlikovati zavisne i nezavisne varijable, postupke prikupljanja i analize podataka. Kroz projekt su učenici stjecali nova znanja o tehnologijama budućnosti, elektronici i programiranju.

Cilj projekta bio je omogućiti učenicima da kroz iskustveno, neposredno i e-učenje uvide koliko su znanja iz prirodoslovnih područja korisna, životna i primjenjiva u njihovoj svakodnevnici.
 

Tijekom trajanja projekta provedene su sljedeće aktivnosti s učenicima:

  • Odabir loga projekta i međusobno upoznavanje
  • Što je zvuk, a što buka? – istraživanje i izrada prezentacija, stripa, Glogstera, videa, info grafika, online kvizova, didaktičkih igara i ostalih digitalnih nastavnih materijala za učenje o zvuku 
  • Mjerenja jakosti zvuka u mojoj školi – mjerenja zvučnog onečišćenja prema unaprijed dogovorenim parametrima pomoću mobilnih aplikacija 
  • Mjerenja jakosti zvuka u mom okolišu – identificirati zvučne zagađivače u svom okolišu i izmjeriti jakost zvuka
  • Obrada mjerenja – obrada mjerenja „znanstvenom“ metodom, određivanje relativne i apsolutne pogreške mjerenja
  • Rezultati – prikaz i usporedba rezultata mjerenja iz cijele RH te analiza uzroka razlike u rezultatima
  • Kako se zaštiti od buke – istraživanje i prijedlozi zaštite

 

TwinSpace projekta nakon prijave na eTwinning dostupan je ovdje.