Projekt mjeseca

Zero - One

Međunarodni projekt „Zero-One“ pokrenula je učiteljica informatike u OŠ „Vladimir Nazor“ Pribislavec Iva Naranđa s kolegicom Georgiom Lascaris iz grčke škole 1st Primary School of Metamorfosi. Projekt je pokrenut početkom školske godine 2016./2017. te su se projektu ubrzo pridružili partneri iz Turske i Grčke. Svim partnerima u projektu dodijeljena je nacionalna i europska oznaka kvalitete.


Projekt je trajao cijelu školsku godinu, s aktivnostima za svaki mjesec. Radom na projektu Zero-One učenici su na zabavan način upoznali jedan od osnovnih pojmova u informatici, binarnu znamenku (bit). Učeći kroz igru i razne zabavne aktivnosti, učenici su razvijali ključne kompetencije, naročito komunikaciju na stranom jeziku i digitalnu kompetenciju. Dodana vrijednost projekta je kvalitetna suradnja i korištenje niza web alata. U nastavku teksta kod svakog web alata navedena je i njegova poveznica za daljnje istraživanje.

Prvi projektni zadatak obuhvaćao je međusobno upoznavanje i predstavljanje partnerskih škola i provedbu inicijalnog upitnika. Inicijalnim upitnikom su učiteljice željele saznati jesu li učenici već čuli za pojam bit i za neke s njime povezane pojmove.

Drugi zadatak bio je kreiranje loga projekta i biranje najboljeg loga između učeničkih radova svih partnerskih škola. Putem foruma na TwinSpaceu učiteljice su razmijenile ideje o tome kako realizirati ovaj zadatak. Učenici su najprije ukratko upoznati s pojmom loga i njegovim  osnovnim svojstvima, te im je naglašeno da logo treba biti jednostavan, lako pamtljiv i atraktivan. Za izradu loga eTwinning projekta Zero-One učenici su koristili drvene bojice, flomastere i kolaž te skenirali svoje radove (varijanta 1).

 

U varijanti 2 učenici su napravili logotipove projekta pomoću Web 2.0 alata Online Logo Maker. Učenici su glasali za najbolji logo pomoću alata Tricider.

 

Tijekom prosinca 2016. škole su surađivale na trećem projektnom zadatku pod nazivom Code Bucket Challenge. Svaka škola podijelila je svoje učenike u četiri tima s nazivima KiloByte Team, MegaByte Team, GigaByte Team i TeraByte Team. Svaki tim pripremio je po četiri zadatka za istoimene timove učenika iz partnerskih škola i postavio ih na zajedničkom Cacoo dijagramu. Zatim su učenici rješavali izazove koje su za njih pripremili partneri i pri tome se izvrsno zabavili. Radom na ovom zadatku učenici su na zabavan način upoznali binarni zapis, Morseov kod, QR kod i bitmape. Za potrebe ovog zadatka stvoren je i zajednički Symbaloo Webmix.

Tijekom siječnja i veljače 2017. učenici su upoznati s proširenom stvarnošću i alatom Aurasma. Učenici su najprije pripremili animacije napravljene programom FotoMorph. Teme su bile vezane uz škole partnere, a povodom Dana sigurnijeg interneta obrađena je i problematika objavljivanja fotografija na internetu i digitalne tragove.

Učenici iz partnerskih škola surađivali su i u izradi zajedničke priče.

 

Krajem travnja hrvatski su partneri započeli rad na izradi online igre (Kahoot! i ProProfs Brain Games) koje su podijelili s partnerima putem TwinSpacea tako da su igre koje su izradili hrvatski učenici igrali učenici iz partnerskih škola.

Posebno zanimljivi bila su eTwinning Live mrežna događanja tijekom kojih su učenici iz Grčke, Turske i Hrvatske zajedno igrali natjecateljski Kahoot! kviz "Zero-One". Ovaj kviz nastao je uslijed suradnje svih pet partnerskih škola, svaka škola pripremila je po tri pitanja za zajednički kviz.

Na samom kraju nastavne godine, prilikom Dana OŠ "Vladimir Nazor" Pribislavec 13. lipnja 2017. godine, eTwinnerima su za uspomenu na projekt podijeljene projektne kartice s pregledom svih aktivnosti, QR kodovima i aurom. Učenici i učiteljice ispunili su online upitnike za evaluaciju projekta (Survey Monkey).

 

O projektu na mrežnim stranicama OŠ "Vladimir Nazor" Pribislavec

 

TwinSpace projekta (potrebna je prethodna prijava na eTwinning)